Vælg den rigtige sytråd

0 comments Posted By: Anders Hansen

Valg af sytråd til kalecher er afgørende for et godt langvarigt og holdbart resultat. 

I gamle dage sværgede man til en bomuldtråd omviklet med polyester, fordi den hævede op og fyldte stikhullet fra nålen ud og gjorde det vandtæt. Problemet med bomuld er bare at det rådner. Tråd der rådner går i opløsning, og efter få år skal kalechen oversys.

I dag findes der andre trådmaterialer som med rette teknikker ikke giver problemer med læk. 

I valget af sytråd til kaleche er det vigtigste at den er UV-restistent eller UV-bestandig. Imidlertid er man som gør-det-selv'er nødt til at gå på kompromis her, for 100% UV-resistent sytråd er voldsomt dyrt.

100% UV-resistent sytråd

De senere år er der kommer sytråd på markedet baseret på materialet PTFE. Blandt andre producerer Gore-Tex en tråd de kalder Tenara. Et andet og lidt mindre kendt mærke hedder Solarfix. Tråden produceres kun på store ruller. Den store mængde tråd kombineret med meget høj meterpris betyder at en rulle koster 2.500- 3.000 kr. PTFE tråd er ikke kun UV-resistent, men også resistent mod kemikalier, syreregn og saltvand. Et andet lidt pudsigt aspekt af PTFE-tråden er at den ikke kan brænde eller smelte. For en professionel kalechemager er det interessant, fordi high-speed syning med industrimaskiner kan give så meget varme at almindelig tråd får problemer. Der gives 15 års garanti på tråden, hvilket er helt uhørt længe. Det er absolut premium produkt i en kvalitet derbgør kalechen dyrere end hvis den var syet med almindelig polyestertråd.

Gore-Teex Tenara bruges kun af professionelle kalechemagere. Prisen for denne rulle tråd på Sejlerkits ville formentlig være 2.500 kr.

Kritikere vil sige, at det er unødvendigt at bruge denne dyre tråd under skandinaviske himmelstrøg, og det kan der måske godt være noget om. På den anden side flyder systuerne jo over med kalecher der har behov for oversyning af opløste syninger. Jeg har arbejdet med både Tenara og Solarfix tråde og leveret kalecher baseret på tråden. Den kan minde lidt om tynd tandtråd og er lidt stiv i det. Derfor skal man som regel også justere sin symaskine anderledes end polyestertråd.  

Polyestertråd

Polyestertråd er det mest gængse at bruge i kalecher. Det er stærkt og forholdsvis UV-stabilt. Under skandinaviske forhold skal den gerne hold 6-8 år eller mere. Nogle produkter i mørke farver kan falme med tiden, men generelt er de udmærkede.

Blandt polyestertrådene finder der produkter der er udviklet specifikt til outdoor eller marine som f.eks. vores egen Sunstop fra A&E. De fleste af dem rulles op på store spoler, hvilket gør at prisen bliver omkring 500-700 kr pr. rulle.  

Vi har på et tidspunkt fået fat i et parti Serabond-ruller med blot 300 meter som også normalt produceres på store ruller med 1.600-2.300 meter. Serabond produceres af Amann her i Europa. De var mgeet populære.

Det er ganske svært at finde de bedste sytråde på mindre ruller til brug for private forbrugere. De store ruller indeholder alt for meget tråd til et enkelt projekt, og gør det derfor unødigt dyrt. Af den grund forhandler Sejlerkits også Serafil WR-tråden. Den er lavet til outdoor brug og faktisk også til fodtøj. Den kan som den eneste fås på mellemstore ruller med 600-900 meter og dermed til fornuftig pris. WR betyder water repellant, og det kan vi jo godt lide i kalecher. Serafil findes og forhandles også uden WR-behandling, og det kan vi ikke anbefale at bruge.

Hvad er den bedste sytråd så?

Måske skal du hellere spørge, hvad er den bedst tråd til mit behov? Vores salgstal viser at de store professionelle ruller sytråd købes af dem der syr kaleche for andre. De kan udnytte fordelen af den store mængde. Er det et førstegangsprojekt eller måske blot en reparation af en kaleche, kan du rigeligt nøjes med almindelig polystertråd som Serafil 40 WR. Den er tillige nem at sy med i en almindelig symaskine når blot du husker at bruger jeans-nåle. Drejer det sig om reparation af windbreakers, vinduescovers, ratcovers etc så kan du endda også slippe afsted en enhver standard polyestertråd med 200 meter på rullen. 

Hvordan undgår man utætheder i kalecher?

Når synålen stikker igennem kalechestoffet skabes et hul. Det er en potentiel læk-kilde. Sytråden fylder hullet ud, men hvis man har brugt for tynd tråd eller for tyk nål, kan tråden ikke fylde hullet ud godt nok. Derfor er det først og fremmest vigtigt at nål og tråd passer sammen, og at man hellere skal sy med lidt for tynd nål end tyk.

Derudover bør man undgå at sy i ét lag. Det lyder måske underligt, men hvis man f.eks. er ved at montere en lynlås i en kalechetop, så er det vigtigt at man ikke sy ud over lynlås-bændlet ved start og slut af lynlåsen. 

De mest kritiske samlinger på en kaleche er dem der går op over taget. De vender opad på en forholdsvis flad overflade og er under direkte vandpåvirkning. Du skal naturligvis sørger for i dit design, at syninger ligger højt, så vand løber af mod lavere områder uden stikhuller. En af de mere risikofyldte områder er den lynlås man sætter i en sprayhood for at kunne koble cockpit-teltet på. Den syning ligger ca. 10 cm fra agterbøjlen og lidt lavere, så vand der lander i netop dette område vil løbe ned mod syningen her. 

Det bedste råd for at sikre tætte syninger fra start i kalechen er at bruge den særlige dobbeltklæbende tape som Sejlerkits forhandler. Tapen er vigtig for et generelt godt resultat fordi den kan samle komponenterne og holde dem sammen inden syning. Dermed undgår man at sætte nåle i kalechestoffet. Tapen opfylder også en anden vigtig rolle, fordi den forsejler stikhuller efter synålen. Filmen og klæbestoffet lukker sig ganske enkelt sammen om tråden og hullet. Derudover giver tapen også trækstyrke. Jeg har repareret 10 år gamle kalecher med mørnet sytråd, hvor tapen stadig var svær at få op. 

Hvis du er uheldig at få en syning der er utæt kan du prøve at søge på seam sealer fra Fabsil. Det er en lille type "usynlig" lim der kan tætne mindre huller i telte og kalecher.

Hvilke sytråd er det på billedet øverst i artiklen?

Du har sikkert tænkt over hvilke sytråde der er vist øvest i denne artikel. De erfra venstre mod højre:

Sunstop V-92 Anti-wick navyblå fra A&E 8oz vægt ca 1.700 meter (se link nederst på siden)

Serabond V92 Beige med 4600 meter ombord (forhandles ikke)

Vokset håndsytråd 30 gr, hvid (længde oplyses ikke af producent)

Solarfix PFTE, hvid sytråd med 2.300 meter 

Serafil 40WR, sand-farvet kode 0779, 1.200 meter

Dabond V30, hvid med 5.000 meter (tynd tråd til spilersyning - forhandles ikke)

Hvid standard polyester tråd, hvid, 200 meter (forhandles ikke)

Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published
søndag mandag tirsdag onsdag torsdag fredag lørdag January February March April May June July August September October November December